Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24-48 godziny
Wysyłka od: 13.90 PLN
Marka: esent

Macerat z liści żywokostu lekarskiego w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym to naturalny składnik wielu kosmetyków do skóry i włosów. Właściwości tej wyjątkowej rośliny znano już w czasach średniowiecza, gdy powszechnie używana była do leczenia wszelkiego rodzaju urazów, stłuczeń i złamań.

W medycynie ludowej żywokost miał zawsze ogromne znaczenie – do Europy wiedzę o jego unikalnych właściwościach przywieźli z Arabii krzyżowcy. Z tego właśnie powodu w niektórych częściach świata do dziś żywokost nazywany jest ziołem saracenów.

Skład i postać:

Macerat z żywokostu ma postać żółtego oleju o delikatnym aromacie i charakteryzuje się doskonałymi właściwościami regenerującymi i ochronnymi. Wszystko to dzięki dużej zawartości dobroczynnych związków chemicznych. Korzeń żywokostu zawiera:

  • ok. 1,5% allantoiny, ok. 6% garbników, 10-15% śluzu;
  • skrobię i inne cukry;
  • kwasy wielofenolowe i aminokwasy;
  • składniki mineralne – wapń, żelazo, mangan, krzem;
  • witaminy z grypy B, karoten i witaminę C

Zastosowany w maceracie olej słonecznikowy jest dodatkowo bogatym źródłem kwasu tłuszczowego Omega-9 oraz witaminy E.

Korzyści z produktu:

Macerat z żywokostu lekarskiego w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym to idealny składnik do wszystkich kosmetyków przeznaczonych do skóry suchej, wrażliwej, delikatnej i wymagającej regeneracji. Dzięki wysokiej zawartości allantoiny i innych cennych substancji naturalny wyciąg z żywokostu jest środkiem o właściwościach zapewniających:

  • efektywną regenerację skóry;
  • skuteczną odbudowę łamliwych i zniszczonych włosów;
  • ochronę wrażliwej cery;
  • nawilżenie i wygładzenia skóry;
  • działanie przeciwzapalne;
  • zmniejszenie pieczenia i zaczerwienienia skóry;
  • zwalczanie wyprysków, trądziku i przebarwień skóry.

Zastosowanie i przechowywanie:

  • Macerat olejowy z liści żywokostu wykorzystywany może być do produkcji kremów, balsamów, maści, olejków do masażu oraz maseczek do regeneracji włosów.
  • Macerat może być dodawany do surowców kosmetycznych w ilości do 95%.
  • Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniąc przed światłem, wilgocią i wysokimi temperaturami.

Opakowanie: produkt fabrycznie nowy, w oryginalnym opakowaniu producenta

Powyższe zdjęcia i opisy mają charakter poglądowy i informacyjny. Zdjęcia mogą różnić się od oryginału, co nie stanowić podstaw do roszczeń wobec sklepu. Nie ponosimy również odpowiedzialności za zmiany wprowadzone przez producenta w składzie.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również

Dzień Mamy