Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24-48 godziny
Wysyłka od: 11.99 PLN
Marka: esent

Tetraizopalmitynian askorbylu, to nic innego jak stabilna rozpuszczalna w olejach forma witaminy C (dokładnie to estrowa pochodna kwasu askorbinowego, która w skórze przekształca się w biologicznie czynną witaminę C). Preparat ma postać oleistego płynu.

Witamina C rozpuszczalna w olejach stymuluje w skórze produkcję kolagenu (działa silniej niż kwas L-askorbinowy), przez co poprawia jędrność i elastyczność skóry. Poprawia, rozjaśnia koloryt skóry, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne.

Witamina C uaktywnia i wzmacnia wiele procesów metabolicznych w komórkach skóry, przez co ułatwia gojenie się ran, sińców. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, przez co hamuje procesy starzenia i fotostarzenia skóry.

 

Metryka produktu Tetraizopalmitynian askorbylu  

Surowiec dla przemysłu kosmetycznego (Raw material) Tetraizopalmitynian askorbylu - stabilna forma witaminy c, rozpuszczalna w olejach.

Forma fizyczna: oleista ciecz.

Skład (INCI): Ascorbyl Tetraisopalmitate

CAS No. 183476-82-6

"Tradycyjny" kwas L-askorbinowy rozpuszcza się wyłącznie w wodzie i jest związkiem nietrwałym, wrażliwym na utlenianie, promienie UV, temperaturę, stosunkowo słabo przenika w głębsze warstwy skóry (w formułach często stosowany z tzw. "promotorami").

Opracowany w Japonii tetraizopalmitynian askorbylu, jest pozbawionych wszystkich tych wad. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach jest  łatwiejszy w stosowaniu w formułach kosmetycznych i zdecydowanie łatwiej przenika przez naskórek do głębszych warstw skóry. Efekty jego działania widać już przy niskich stężeniach 1-2%. Jego największą i chyba jedyną wadą jest cena, jest to najdroższa forma witaminy C.

UWAGA 5 ml produktu w butelce szklanej 10 ml z pipetą (butelka pełna do połowy)

Podsumowanie działań:

  • stymulacja produkcji kolagenu (ujędrnienie i uelastycznienie skóry)
  • wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne
  • chroni skórę przed procesami starzenia i fotostarzenia
  • jest silnym antyoksydantem
  • chroni skórę przed promieniami UV
  • hamuje produkcje melaniny, przez co rozjaśnia skórę i wyrównuje jej koloryt.

 

Stosowanie.

  • Zalecane stężenie tetraizopalmitynianu askorbylu w formułach kosmetycznych to 1-10%.
  • Dodajemy do formuł w fazie olejowej. Najprostsze formuły to serum olejowe z dowolnego oleju kosmetycznego wzbogaconego o tetraizopalmitynian askorbylu, w proporcjach 90 ml oleju na 10 ml tetraizopalmitynianu askorbylu.
  • Preparat stosowany w zalecanych stężeniach, jest produktem bezpiecznym nawet dla delikatnej cery, a przynajmniej zdecydowanie bezpieczniejszym od tradycyjnej formy witaminy c rozpuszczalnej w wodzie. 
  • Przy przekraczaniu zalecanych stężeń mogą się pojawić lekkie zaczerwienienia.

Opakowanie: produkt fabrycznie nowy, w oryginalnym opakowaniu producenta

Powyższe zdjęcia i opisy mają charakter poglądowy i informacyjny. Zdjęcia mogą różnić się od oryginału, co nie stanowić podstaw do roszczeń wobec sklepu. Nie ponosimy również odpowiedzialności za zmiany wprowadzone przez producenta w składzie.

Dzień Mamy